2020. április 1., szerda

Nyúl és tyúkanyó -kézműves módra

Nehéz elhinni, hogy közeledik a húsvét. Ideje erre is ráhangolódni. Szerencsére egy kézműves, népi iparművész csapatot is összefogok, lelkesítem őket újabb ötletek, netes "csináld magad anyagok megvalósítására. Én is mindig tanulok tőlük!

Fogadjátok most szeretettel két alkotó: Kamocsay Judit népi iparművész szövő, és Kovács Kata csuhé- és gyékényfonó ötleteit.


Kovács Kata saját maga is vezet egy blogot: itt találhatók a saját kezűleg készített tárgyai, és egyéb érdekességek. No persze a tyúk leírása: https://katokakezmuves.blogspot.com/2020/03/gyekenytyukanyo-lepesrol-lepesre.html















Kezdőknek pedig itt van Kamocsay Judit egyszerű és nagyszerű ötlete:
A szabásminta legalul.
1. feladat : Kiszabni a fejet és a testet bármilyen anyagból (itt kartonból készült), a szabásmintának megfelelően.
 2. Pocaknak valót kell gömbölyíteni – ~5-6 cm átmérőjűnek kell lennie, bármilyen anyagból lehet (itt papír)
 3. A kiszabott anyag közepébe tesszük a gombócot, majd a képen látható módon rá kell hajtogatni az anyagot: először oldalról, majd elölről-hátulról. Jó szorosan be kell kötni, úgy, hogy az „egyenes” anyagból ~4,5 cm maradjon. (A megkötés előtt ideiglenesen össze szoktam húzni befőzőgumival.)



 4. Fejnek valót is gömbölyítünk, kb.3,5 cm átmérőjű papírgalacsint.
5. A két fülecskét széthajtjuk, az egyikébe bedugjuk a fejet, a másikkal betakargatjuk és jó szorosan bekötjük (befőzőgumit is lehet használni segítségül)

 6. Bajuszt vastag tűvel varrunk, a szálakat kihúzzuk a nyúl orránál, csomóval rögzítjük.
        Szeme pedig úgy szép, ha gyöngyből varrjuk.

 7. Kis szallaggal csinosíthatjuk!