2012. július 26., csütörtök

Egy kis nemezelés

Nagy melegben jól esik egy kicsit pacsálni, és úgy ismerkedni egy új technikával. Bár a nemezelés inkább ovis korúaknak való, a kicsik is kipróbálhatják, hogy kisebb darab gyapjút áztatgatnak a szappanos vízben és abból megpróbálnak kisebb kukacokat, bogyókat gyúrni. Az anyuka esetleg segíthet nekik, hogy a végén ebből legyen egy jó pofa labda. Azért kell a felnőtt segítség, mert ahhoz, hogy a labda jó kemény legyen elég sokáig kell gyúrni.

Ebben a bejegyzésben a nemez tulipán elkészítését lehet megtanulni.



A tulipán alapja a nemez labda. Ezt kell majd felül bevágni, kereszt irányban.
1. Egy kisebb labdához tépkedjünk apróra egy maroknyi gyapjút.
2. Két tenyerünk között finoman gömbbé alakítjuk.
3. Most szappanos kézzel kezdjük el gömbölyíteni úgy, hogy néha összenyomkodjuk, majd újra gömbölyítjük. Ne áztassuk el, épp csak annyi vizet kíván, hogy átitatódjon a gombóc.
4. Néhány percnyi gömbölyítés után óvatosan beborítjuk vékony a gyapjúhártyákkal. Szépen beborítjuk a gombócot ezekkel a fátylakkal és újra bömbölygetünk.
5. Díszíthetjük a labdát színes vékony gyapjúszálakkal. Ha felraktuk ezeket a szálakat is, újra szappanos kézzel gömbölygetünk./nyomkodni csak enyhén, mert ráncos lesz!, inkább gömbölyítsük!/ Néhány perces gömbölyítés után, mikor már kezd összeállni a labdánk, elkezdhetünk gyúrni.
6. Jó erősen kinyomkodjuk a labdát, majd két tenyerünk között újra gömbölyítünk. Ezt ismételjük addig, amíg a gyapjú össze nem áll. Ilyenkor már vizet nem kíván az anyag, csak nyomkodunk és gömbölygetünk. A kerek formára figyeljünk!
8. Nem kell nagyon keménynek lennie, mert akkor nem tudjuk szétvágni. Ha mégis lettek rajta recék, akkor próbáljuk meg egy vékony gyapjúréteggel bevonni, és azt ránemezelni.
9. Végül a tetejét kereszt alakban bevágjuk.
10.Egy lyukat fúrúnk egy hegyesebb ollóval,v. csavarhúzóval a tulipán aljába, és belecsavarjuk a hurkapálcát.
11. Levélkét egy hosszabb nemezcsíkból csináljunk két tenyerünk között, úgy mintha kukacot csinálnák. Majd cérnával rögzítsük a tulipánhoz.
segítség: www.nemez.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése