2013. október 24., csütörtök

Őszi só-liszt gyurma tál

Őszi sétáink során gyermekeim már több zacskó levelet gyűjtöttek össze, aminek egy részével nyomdáztunk, vagy vicces állatokat alkottunk, ezen kívül már régi vágyam volt szép levél alakú só-liszt gyurma tál készítése.
Ehhez egy nagy levél kell, nekünk jó nagy platán leveleket sikerült beszerezni. A só-liszt gyurma receptjét már leírtam egy régebbi bejegyzésemben. Fontos kellék még egy fém tál, vagy egy olyan porcelán tányér, ami jól bírja a hőt sütésnél /az én változatomban nem kell sokat sütni/.

1. Készítsünk egy adag só-liszt gyurmát.
2. Nyújtsuk ki gyerkőcünkkel akkorára amekkora levelünk van, de vigyázzunk ne legyen túl vékony, kb. 1 cm.
3. Tegyük rá a levelet /lehet olyat csinálni, hogy befessük temperával, vagy akrilfestékkel és rányomatunk a masszánkra, és ott hagyjuk, amíg körbevágjuk, így nem fog elmozdulni/
4. Egy vízbe mártott késsel /lehet műanyaggal, ha gyermekünk akarja csinálni/ vágjuk körbe a levél formát.
5. Vegyük le a levelet, és fektessük rá a tálunkra.

6. Hagyjuk egy napot szikkadni.
7. Ezután tegyük be a sütőbe, és kapcsoljuk 100 fokra. Süssük háromnegyed órát kb. /Ez elég, hogy átsüljön, és az edény felüli része megsüljön, megkeményedjen./
8. Miután kihűlt, próbáljuk meg leoperálni az edényről. Én ezt egy óvatos csavarintós mozdulattal szoktam, úgy hogy magamhoz szorítom a tálat. /Hogy ne ragadjon le, arra még nem találtam megoldást /esetleg ha bevajazzuk és lisztezzük a tálat, akkor nem ragad oda, úgy mint a süti/
9. Akril festékkel be lehet festeni, így valamennyire vízálló lesz a tálunk, de elmosogatni nem lehet, csak törölgetni. Viszont így is csinos keksz, vagy pufi kínáló edényke.