2020. március 23., hétfő

Csináld magad! avagy rajzóra otthon 1.


Habár lehet, hogy a legtöbb szülő egy hét után teljesen kikészült már a digitális otthon tanulás-dolgozás-főzés-mosás-takarítás-gyereknevelés végtelenített ciklusában, mégis úgy gondoltam, hogy írok egy rövid blogbejegyzést egy kis "Csináld magad rajzóra" leírással.
Nálam ez úgyis szakmai ártalom. A gyerekeknek pedig kikapcsolódás lehet, annak ellenére is, ha nem is állnak neki jókedvvel.
De aki igazán elszán készíthet ilyet rajzpályázatunkra 2020.április 30-ig:
https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/4299 (a zsírkrétás, virágos. madaras ötlet az oldal alján, illetve ebben a bejegyzésben)

Végig lapoztam az 5-es és a 7-es rajz tankönyvet (igen, vannak ilyenek), és nagyon sok jó ötletet találtam benne (és sok minden olyat is amit elfelejettem: pl. színtan)

Az egyik ami nagyon tetszett, a szilouett ábrázolás.

File:J.C.Lavater, Essays on Physiognomy design to Wellcome L0031526.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:J.C.Lavater,_Essays_on_Physiognomy_design_to_Wellcome_L0031526.jpg
Sokan nem tudják, de a szó egy francia gazdasági szakember, Étienne de Silhouette(1709-1767), nevéből származik. Ő egy neves gazdasági szakember, aki XV. Lajos pénzügyminisztere is volt.
A 18. századi Franciaországnak is vissza kellett fogni kiadásait, illetve új adókat is kellett kivetnie az angolokkal folytatott háború miatt. Silhouette úr neve lassan mindenre ráragadt, ami takarékosnak minősült, így az akkoriban népszerűvé vált árnykép készítésre is, amelynek a legolcsóbb megoldása az volt, ha a képet fekete kartonból vágták ki (nem elefántcsontra, üvegre vagy gipszfelületre festették)

Otthon is megpróbálkozhatunk ilyennel. Ami jó benne, hogy elővehetjük a valamelyik sarokban porosodó diavetítőnket. (Nagyobb gyerekekkel is élmény, mert az enyémek is kérik néha, hogy vetítsünk) Ha nincs diavetítő, akor egy lámpával is meg lehet próbálni, vagy csak oldalra fekve körberajzolhatjuk egymást.

Az általunk elkészített alkotások a bejegyzés alján áthatóak.

 Mi kell hozzá?

- papír (csomagoló papír a legjobb, vagy A/4-es papírok összeragasztva)
- ceruza
- gyerek(ek)
-vetítő, vagy lámpa

1. A vetítővel a falra vetítünk, ahov a papírt rögzítettük (gyurmaragsztóval, vagy ha van még egy gyerek foghatja). A gyermeknek érdemes közel állni a papírhoz, és a vetített árnyékot kell valakinek körberajzolni ceruzval a papírra (mozogni nem szabad, ebből vannak a nagy nevetések persze) A kezeinkkel árnyszínházat is játszhatunk, (ezeket is körbe lehet rajzolni)

2. Ha kész van a körberajzolás, akkor jöhet az árnykép körbevágása, és kitöltése.

3. Ez a művelet átcsúszhat egy másik napra is, ha nincs idő.
.
4. Kérdezzük meg gyermekünktől mivel szeretne rajzolni, festeni. (vagy mi van otthon?)
- zsírkréta
- tempera
- vízfesték
- ceruza

5. Válassz színeket! (Nagyobbaknak kihívás a válassz két színt pl. egy hideget, és egy meleget)

6. Mit fog rákerülni? Pöttyök? Vonalak? Formák?

Mi alkotás közben vagy zenét hallgatunk, vagy jó kis régi rádiójátékokat (Kis mukk: https://www.youtube.com/watch?v=NjkSAWLcwPw&list=PLGXYJyQpDFxl9A5LReSRbCxt53KuipT0F&index=1 )
Kék madár: https://www.youtube.com/watch?v=XRflUhfacYw
 7. Ablaküvegre ragasztva a legszebb.