2012. július 24., kedd

Só-liszt gyurma I.

Én gyerekkoromban nem emlékszem arra, hogy sokat só-liszt gyurmáztam, pedig ez egyszerű, olcsó, és környezet-, és gyerekbarát megoldás, ha kézműveskedni akarunk, és végtelen variációban készíthetünk belőle alkotásokat . A kisfiam ezt pl. jobban szereti, mint a festést, vagy a rajzolást. Amikor először próbáltam itthon elkészíteni az alapanyagot, többször is elrontottam az arányokat, míg egy kedves óvónéni elárulta, hogy ő hogy csinálja. Én nem vagyok az a "grammra kimérős" fajta, inkább csak úgy érzésből szeretek főzni is. Így hát az én receptem így szól:

  Só-liszt gyurma recept:

-1 rész liszt
-1 rész só
/szóval ugyanannyi liszt, mint amennyi só/
-egy kis olaj /ez kb 1-2 evőkanál/
/van aki az olívaolajra esküszik, mondván, hogy az nem lesz büdös később, mondjuk én soha nem tapasztaltam, hogy a napraforgó olajjjal bármi probléma lenne/
-víz 
/Óvatosan adagoljuk, először egy kicsit csak, gyúrjuk a masszát, és majd meglátjuk mennyi víz kell, hogy kemény gyurmaállagot kapjunk. Ha kicsit puhább és ragadósabb lett, ne aggódjunk, mert csak lisztet kell hozzá tenni/

Hogyan tehetjük az ezután következőket érdekessé?

Színezéshez használjunk fűszereket!

Ez azért jó, mert:

1. ha kisebb gyermek beleeszik, akkor sem lesz semmi baja
2. szép, természetes színeket kapunk
3. gyermekünk megismerheti a fűszerek illatát, színét
4. mesélhetünk a különböző fűszerek hatásairól, felhasználásáról, mibe főzi bele anya stb./

Felhasználhatunk bármilyen fűszert, amit a konyhában egyébként is használunk.
Én ezeket szoktam:
- kurkuma (csodás illata és színe van)
Itt többet lehet róla olvasni:
http://antalvali.com/kurkuma/kurkuma_avagy_mit_tud_a_szent_por
- piros paprika
http://gasztroabc.hu/a-pirospaprika-elettani-hatasai/
-őrölt babérlevél
http://gasztroabc.hu/lexikon/alapanyagok/fuszer/16+bab%C3%A9rlev%C3%A9l/
-kakaó
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kaka%C3%B3_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Mit csináljunk só-liszt gyurmából:

15 hónapos kortól 3 éves korig:
- kukacok
-csigák
-gombócok

A kisfiam pl. ezt csinálta:


Ebben az életkorban örüljünk, hogy gyermekünk, tapicskolja, döngöli a gyurmát. Ne várjunk el tőle tökéletes formákat, és mindig nagyon dicsérjük meg. /A dicséret nagyon fontos az önértékelés szempontjából/

3 éves kortól:
- figurák /ha túl puha a gyurma, és pl. a hóember szétesik, szúrjunk bele fogpiszkálót, és így rögzítsük a fejet, vagy a kezeket/
-gyöngyök  /kis gombócokat csináljunk, szívószállal lyukasszuk ki őket, és hagyjuk megszáradni/

A kislányom ezeket készítette:

Ilyenek a gyöngyök:




Díszítéshez használhatunk magokat /kukorica, lencse, bab, árpa, stb./ (nagyobbaknál, ,ert a kicsik lenyelhetik!), vagy amit én nagyon szeretek, az az IKEÁban kapható pecsételős végű filctollal, amikkel nagyon jó pofa mintákat csinálhatunk.

A só -liszt gyurma szárítása:

A só liszt gyurmát sütéssel is ki lehet szárítani. /gyorsabban sütőben fél órát a legalacsonyabb fokozaton nyitott ajtónál, majd fél óránként már csukott ajtónál 50 fokkal emelve a hőmérsékletet 150 fokig. Szárítás után pedig még ki lehet égetni kb 200 fokon, de figyelni kell, meg ne égjen, főleg a vékonyabb helyeken. Egyes részeket le is lehet takarni alufóliával, nehogy túlbarnuljanak, míg a többi világos marad/


Szerintem azonban felesleget az energiát, gázt fogyasztani, mert a só-liszt gyurma nyáron 1-2 nap alatt kiszárad magától, télen pedig én a konvektorra teszem alufólián. Legyen a gyermekünk türelmes várja meg míg kiszárad.

Később kipróbáltam én is a só-liszt gyurma szárítást, és eljutottam egy kompromisszumos megoldásra, amit itt olvashatsz:
http://www.kreativgyermek.blogspot.hu/2013/10/oszi-so-liszt-gyurma-tal.html

Itt pedig rengeteg gyurma recept, pl. porcelán gyurma is : http://gyurmacsoda.blogspot.hu/p/hideg-porcelan-recept.html