2020. március 28., szombat

Pop up képeslap, sablon technikával lépésről lépésre

Bármi történik, a tavasz, akkor is itt van, a fák virágoznak, a madarak énekelnek. Ebben a bejegyzésben több témával foglalkozok:bútorfestés-festett virágok, pop up technika, rajzpályázat.

Tudtad-e, hogy nagyon sokáig a falusi házakban nem volt kémény, ezért bent nagy füst volt, ami mindent bekormozott? Egy idő után sikerült kitalálni a füst elvezetését, így olyan bútorokkal is berendezhették a házukat, amik fenyőfából készültek, és festve díszítettek.
Rengetegféle virág motívumot, madárábrázolást megismerhetsz, ha megnézed a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum raktárában készített képeket. Kattins ide:

Tudtad-e, hogy a tulipánt a törökök hozták el hozzánk?
A tulipán nemzetség Eurázsia mérsékelt égövében honos és ezen a területen sok faj képviseli. Ázsiában az ókortól becsülik ehető hagymájáért és szép virágjáért. Első termesztett fajtái az oszmántörökök közvetítésével jutottak Európába a 16. sz. derekán. A következő század folyamán hódították meg az európai kerteket, háttérbe szorítván a népszerű középkori dísznövényeket (rózsa, liliom, szekfű stb.) és szenvedélyes virágdivatot, ún. tulpomániát keltettek. Különösen Hollandiában állítottak elő sok ezer új fajtát és változatot, itt volt hosszú ideig az európai tulipán-kereskedelem központja. Népszerűsége később sem csökkent, a 19. sz.-ban sokfelé nemzeti virággá lett (Franciao., Belgium, Németo.). (Magyar Néprajzi Lexikon)

Bátorítok mindenki, készítse el az alábbiakban bemutatott képeslapot otthon és küldje be a Hagyományo Háza rajzpályázatra

No de lássuk a technikákat! A kivágott sablonok a kedvenceim, hiszen elég hozzá egy papír (jó, ha rajzlap) és már is van egy mintánk, amit rengetegféleképpen sokszorosíthatunk. (Ezt a technikát a Hagyományok Háza "Tanuljunk népművészetül" tanfolyamán tanultam az oktatónktól Sevella Zsuzsannától).https://hagyomanyokhaza.hu/hu/oktatas/program/tanuljunk-nepmuveszetul-1

Pop up képeslap bútorfestett motívumokkal
Zöld Péter meséje alapján
Egy másik érdekességet, a "pop up" alaphajtását is bemutatom. Ez egy nagyon érdekes technika, rengeteg mesekönyvet is így készítenek.
Itt láthattok egy nagyon jópofát:
https://www.youtube.com/watch?v=f-JfIW_VAcE
Mi minden belefér egy összecsukott könyvbe, ugye?

Ezt a mesét is meghallgathatod:
https://www.youtube.com/watch?v=17YZNFUGiLM

Vagy Zöld Pétert Szabó Gyula felolvasásában:https://www.youtube.com/watch?v=n6O1As-lUOk

Nem biztos, hogy egy alkalommal készen leszes vele, és lehet, hogy több próbát is kell csinálnod, de a kezed fejlődik, és anya is csinálhat egyet veled. Dolgozzatok össze!



 Én sokat tanultam rajzolni, így a motívomukat saját kézzel rajzoltam le a bútorokról. (Ha ki tudod nyomtatni akkor ezt is körberajzolhatod, vagy ha van tableted, akkor ha ráteszed a papírt a képernyőre át tudod másolni.)
Madárkák egy gondolkodószékről.
 Tulipánmotívum.
1. Sablonkészítéshez használj egy kettéhajtott A/6-os lapot. (A/6-os az, amikor a rajzlapot hosszában kettéhajtjuk, elvágjuk, majd ezt a felet megint kettéhajtjuk és elvágjuk) A félbehajtott papír egyik felére rajzolhatod meg ezeket a motívumokat.

















2. Ha megrajzoltad félbehajtva vágd ki.
Így lesz szép szimmetrikus, egyforma a mintád.

3. Jó ha kisollót használsz, azzal könnyeb kivágni a bonyolultabb formákat.

4. A sablon átszínezéséhez használj smirglipapírt és színesceruzákat. A színesceruzákból le kell dörzsölgetni port, vagy le kell kapargatni késsel.

5. A sablont tedd rá egy kettéhajtott sima papírlap felső részére. Gémkapoccsal vagy csipesszel rögzítheted, ahogy alul látható a képen.

6. A színes ceruzaporral kell az ujadat bedörzsölni, és beszínezni a sablon üres, kivágott részét. Vigyázz, hogy ne mozduljon el a sablonod!




7. A kivágott sablon ellentetjét is hasznáhatod.

8. Több virágot is rajzolhatsz az rajzlapod felső felébe.


 A pop up hajtáshoz itt egy kis segítség: 

9. Színes ceruzával is belerajzolhatsz az átsatírozott mintáidba.


 10. Ha készen vagy a rajzokkal a papírod hátuljára kell egy keményebb, vasagabb kartont ragasztóstifttel ragasztani.

11. Lejjebb láthatod, hogy Zöld Pétert és madarát is megrajzoltam külön papírra.