2012. szeptember 21., péntek

Otthon készíthető világító lámpa műanyag üvegből


 Láttam a neten egy klassz ötletet, hogy lehet vizes palackból világító lámpát csinálni. Ott világítótornyot csináltak, mi viszont kis "mecsetet". Jól jön egy ilyen kis házilag elkészített világító test, mert ha felébredünk valamiért, akkor nem kell a sötétben tapogatózni.
A mi gyermekeink is félnek a sötétben, ennek is utána néztem a neten.

„A sötéttől való félelem egyike az ősi félelmeknek. A sötétben nem tudunk tájékozódni, elveszítjük azokat a fogódzóinkat, amelyek a biztonságunkat jelentik. Nem látjuk az arcokat, a tárgyakat. Magunkra maradunk. Beindul a fantázia, ami mindig felnagyítja, és tovább torzíthatja a félelmeket. Ilyenkor láthat pl. farkast, rókát a sötétben, később betörőt, gonosz embert, bármit. A gyereket meg lehet tanítani arra, hogy a sötét lehet érdekes is. A diavetítés erre kiválóan alkalmas. Ujjainkkal figurákat formázunk a vásznon. Mesét találunk ki hozzá. Vagy játékosan tapogatunk. Megpróbáljuk kitalálni, mi akadt a kezünkbe.
Sok gyerek számára megnyugtató a halvány jelzőfény. Alkalmazzuk bátran.”
(Kazimir Ágnes, gyermekpszichológus)

A világító jelzőfény nyugtató hatásáról az jutott eszembe, hogy talán ez azért lehet, mert régen tüzet gyújtottak az emberek a szabadban, és amellett aludtak, hogy melegedjenek, és mert a vadállatok nem mertek a tűzhöz és a fényhez közelebb jönni, így biztonságban voltak.
„A tűz az ember barátja és segítőtársa lett. Segítségével kiűzte a vadállatokat barlangjaikból, és maga költözött oda. A tűz világított, melegített és védelmet nyújtott a vadállatok ellen.”








Hogyan kell világító lámpát készíteni:
Hozzávalók:
-          2 ásványvizes palack
-          Akril, vagy üvegfesték, alkoholos filc
-          Gyöngyök /a kásagyöngy olcsó, és sokszínű, és vannak boltok, ahol ömlesztve kedvező áron vásárolhatsz ömlesztve különféle gyöngyöket.
-          technocol
-          gyurma
-          kicsi elemlámpa

  1. Levágtam az üveg felső egy harmadát.
  2. Kifestettük az üveg alsó és felső részét. Mi üvegfestéket, és akril festéket használtunk hozzá.
  3. Miután megszáradt technocollal csináltunk rá ablakot, és ajtót, és szép színes gyöngyöket ragasztottunk rá, majd fekete alkoholos filccel mintákat rajzoltunk.
  4. Később jöttem rá, hogy kell egy alsó rész is, amit el kell takarni, hiszen ide rögzítünk alulra egy kisebb elemlámpát. A takarás azért kell, mert nem szép, ha látszik az elemlámpa.

Mit tanulhat a gyermek?
-          mesélhetünk neki a tűz és az emberek kapcsolatáról
-          beszélhet a sötétben való félelmeiről
-          jó alkalom, hogy bevonjuk azokat is a kreativkodásba, akik nem szívesen festenek, rajzolnak maguktól
-          kiválóan fejlődik a szem-kéz koordináció, és a finommotorika /festés, gyöngyfelcsippentés során/