2013. szeptember 4., szerda

Óriás buborék, és csokis süti recept

Nehezen bukkantam rá, de végül is egy magyar oldalon sikerült az óriás buborék receptjét megtalálnom. Kipróbáltuk, és nagyon jó móka volt minden gyerkőcnek.

http://lukreciakencei.hu/recept/furdes/masfurdoszerek/orias-szappanbuborekok

Hozzávalók:
  • Recept I: 12 pohár víz
  • 1 pohár mosogatószer (nálam Jár; az olcsóbb nem vált be)
  • 1 pohár kukorica liszt
  • 2 ek.sütőpor (nálam egy csomag)

  • Recept II.: 1 rész glicerin (5 ml)
  • 5 rész mosogtószer (25ml)
  • 11 rész víz (55 ml)
Mi szívószálakat dugtunk össze, vagyis kettőbe belefűztünk cipőfűzőt, összekötöttük, és másik kettőt, mint a tartója beledugtuk a végükbe. De találtam a neten egy ilyet is, amivel még hatalmasabbat lehet csinálni.

Más buborékos játékról pedig itt írtam már: http://www.kreativgyermek.blogspot.hu/search/label/bubor%C3%A9k%20fest%C3%A9s



Itt van egy képes leírás a buborékfújó pálcika szívószálakból történő összeállításához http://www.cometogetherkids.com/2011/04/really-big-bubble-maker.html

Ezen kívül itt van a népszerű csokis sütis recept is:


Recept (40-45 kekszhez)

24 dkg sima liszt
24 dkg LisztMix
1 1/4 tk szódabikarbóna
1 1/2 tk sütőpor
1 1/2 tk só
30 dkg puha vaj
28 dkg világos barnacukor
22 dkg sütőcukor
2 tojás
2 tk vaníliakivonat
55 dkg 60%-os csokoládé, ha lehet bevonócsokoládé
nagyszemű tengeri só

Az első 5 száraz hozzávalót egy nagy tálban összekeverem. A vajat a 2 féle cukorral robotgépben habosra verem - legalább 5 perc. Alacsonyabb fokozatra kapcsolom a gépet és egyenként hozzákeverem a tojásokat és a vanilíaesszenciát. Egészen lassú fokozaton kanalanként hozzáadom a lisztes keveréket, majd a csokoládét. Éppen csak addig keverem, amíg egyenletes lesz a tészta. Tálba teszem, fóliával légmentesen letakarom és 36 órára a hűtőbe teszem.
Másfél nap múlva a sütőt 180 fokra előmelegítem, a tésztából nagyobb ringló (vagy golflabda, kinek mi tetszik) nagyságú adagokat kanalazok sütőpapírral kibélelt tepsire. Kb. 15 perc alatt készre sül a keksz, 12 perc után nagyon kell figyelni, amint középbarna a kekszek széle és kellemes világosbarna a közepe is, gyorsan kiveszem. Ha túlsül nem lesz lágy a közepe és akkor oda a tökéletesség. A sütőből kivéve azonnal megszórom nagyszemű tengeri sóval, rácsra szedem és 10 percig hagyom hűlni. 15 perc után középmelegen fogyasztva a legfinomabb. (Másnap reggel tejbe tunkolva sem rossz azért.)

Nyári emlékek, nyári versek

Igaz már bőven elkezdtük az iskolát, de van néhány aranyos versike, amihez csináltam a Mesemúzeumban kézműves foglalkozást, és azt már régóta megakartam osztani, de csak most jutott rá időm.


































Ez alapján a leírás alapján készítettem a fát:  http://www.ikatbag.com/2010/04/trees.html

Kányádi Sándor: Nyári alma ül a fán   —   vers

Nyári alma ül a fán, 
fa alatt egy kisleány. 
Néz a kislány föl a fára, 
s le az alma a kislányra. 
Nézi egymást mosolyogva: 
lány az almát, lányt az alma. 
Gondolkozik, mit tehetne, 
áll a kislány lábujjhegyre, 
nyúlánkozik, ágaskodik, 
ugrik, toppan, kapaszkodik. 
De az alma meg sem moccan, 
csak mosolyog a magasban. 
És a kislány pityeregve 
csüccsen, huppan le a gyepre. 
Lomb közt szellő szundít csendben, 
de a sírásra fölserken, 
sajnálkozva néz a lányra, 
és az ágat meglóbálja. 
S hull az alma, örömére, 
pont a kislány kötőjébe.





A fentiek pedig pop-up cardos megoldással készültek. Itt már írtam pop up cardról.