2015. augusztus 19., szerda

Kisfiam és kislányom szülinapi partiján is népszerű a volt a kincskeresés, a szülinapi gyerekhad izgatottan rohant állomásról, állomásra, törte a fejét a megoldásokon. Gyermekeim azóta is rendszeresen kérik, és a miniváltozat nem is vesz sok időt igénybe, inkább maga a kincs az, amit nehéz vasárnap egykor kitalálni, előkutatni nagymama kacatosládájából, de megéri, mert ilyenkor szívesen törik a fejüket a feladványokon.
A múlt alkalomkor készítettem egy vázlatot, amit már régóta közzé akartam tenni, és hát íme, most itt a lehetőség!





















Kincskeresés (hadművelet:)
Azzal meghosszabbíthatjuk a folyamatot, ha a kincset kis kulccsal zárható ládába tesszük, és külön rejtjük el a kulcsot és a ládát. Fontos, hogy az aktuális helyen megtalált cetli rejtvénye a következő állomás helyére mutasson. Érdemes leellenőrizni, mert néha én is elrontottam. Kincs lehet több fényes toll, vagy pl. csokipénz.
KINCS: szoba /a kis szekrény alsó fiókjában/ Ezt lerajzoltam nagyobb papírra (vagy le is lehet fényképezni) és puzzle darabokra felvágtam.
kulcs (elásva a homokozóban, vagy felakasztani a tuja bokorba)

1.rejtvény: fehér zsírkrétával vannak felírva egyenként betűk papírdarabokra. Minden gyereknek át kell festeni vízfestékkel egyet, akkor tűnik elő a betű, majd közösen kell dolgozni azon, hogy kirakják a megoldást.
megfejtés: csúszda alatt . Ide egy puzzle darabot rejtettem el a fentiek szerint, és egy találóskérdést írtam a következő állomásról:
találós kérdés: "Nem a sarkvidék, de oly hideg van, ebben a kis dobozban, amiben tartod ennivalódat, ha frissen kívánod" (hát ez nem sikerült rímelősre, de lehet próbálkozni)
2.rejtvény: a hűtőben (mellette a következő puzzle és rejtvény) Megfejtés: Postaláda
Ha kicsik és nagyobbak is vannak, akkor egyik olvassa, a másik megfejti, a harmadik írja. Vagy lehetnek rajzok, amiket ki kell találni és egy felnőtt leírja. A rejtvényt muffinba is bele lehet sütni.


1.
A
P
A






2.
D
O
B






3.
E
S
Ő





4.
K
Ú
T







5.
L
A
B
D
A




6.
A
L
M
A






7.
Á
S
Ó






8.
D
i
ó





9.
H
A
T






1. egyik szülő
2. ütős hangszer
3. égből hullik
4. mély árok, amiben víz van
5.kerek játék
6. finom ropogós gyümölcs
7. homokot túrjuk vele a homokozóban
8. kicsi kemény héja van, ha feltörös megeheted
9. ide hat csillagot rajzoltam (becsapós volt, mert mindenki csillagot akart beírni)

3.rejtvény a postaládában
Üzenet: Az egyik szülőd az akinél a következő üzenet van. (APA) Nála is egy puzzle darab, az utolsó.
4.rejtvényApánál az utsó puzzle darab, ami kincshez vezet. Megtalálják a kincsesládát, de zárva. Igen ám, de hol a kulcs? Mellette egy rajzolt térkép, (kincses térkép), ami elvezet a kulcshoz. Én a kucsot egy zsinórral felakasztottam a tujánkra, és csak a tuját rajzoltam le. Jó kis móka volt, mert csak egy idő múlva vették észre, hogy az orrok előtt lóg.

Végezetül néhány szülinapi zsúrra való játék:

Angry Birds dobálás, ki tudja ledobni pirosat. (Angry Birds-eket csinálhatunk tejfölös dobozokból, úgy, hogy kinyomtatjuk a Birdseket, és ráragsszuk a tejfölös dobozokra. Ezeket felálllítjuk egymásra, és egy kislabdával le kell dobálni őket. Fiúknak kiváló játék szabadtérben!
hajó hajtás: hajó úsztatás, terelgetés a medencében , nagyobb tálban(el kell süllyeszteni a saját hajódat vízipisztollyal.(a hajókat is ők hajtsák meg!)
buborék spiccelés: valaki fújja a buborékot, és a többiek megpróbálják eltalálni.

További ötleteket találtok egy régebbi szülinapi zsúr bejegyzésemben.

Jó szórakozást!