Ehhez egy nagy levél kell, nekünk jó nagy platán leveleket sikerült beszerezni. A só-liszt gyurma receptjét már leírtam egy régebbi bejegyzésemben. Fontos kellék még egy fém tál, vagy egy olyan porcelán tányér, ami jól bírja a hőt sütésnél /az én változatomban nem kell sokat sütni/.
1. Készítsünk egy adag só-liszt gyurmát.
2. Nyújtsuk ki gyerkőcünkkel akkorára amekkora levelünk van, de vigyázzunk ne legyen túl vékony, kb. 1 cm.
3. Tegyük rá a levelet /lehet olyat csinálni, hogy befessük temperával, vagy akrilfestékkel és rányomatunk a masszánkra, és ott hagyjuk, amíg körbevágjuk, így nem fog elmozdulni/
4. Egy vízbe mártott késsel /lehet műanyaggal, ha gyermekünk akarja csinálni/ vágjuk körbe a levél formát.
5. Vegyük le a levelet, és fektessük rá a tálunkra.
6. Hagyjuk egy napot szikkadni.
7. Ezután tegyük be a sütőbe, és kapcsoljuk 100 fokra. Süssük háromnegyed órát kb. /Ez elég, hogy átsüljön, és az edény felüli része megsüljön, megkeményedjen./
8. Miután kihűlt, próbáljuk meg leoperálni az edényről. Én ezt egy óvatos csavarintós mozdulattal szoktam, úgy hogy magamhoz szorítom a tálat. /Hogy ne ragadjon le, arra még nem találtam megoldást /esetleg ha bevajazzuk és lisztezzük a tálat, akkor nem ragad oda, úgy mint a süti/
9. Akril festékkel be lehet festeni, így valamennyire vízálló lesz a tálunk, de elmosogatni nem lehet, csak törölgetni. Viszont így is csinos keksz, vagy pufi kínáló edényke.