2012. december 20., csütörtök

Kreatív karácsony, avagy csillámpor, vajas keksz, és adventi naptár

Ez a blogbejegyzésem egy villámgyors ötletelés, mert mostanában sok munkám akadt a meskás kirakatomban lévő tárgyaimmal /lásd a blog jobb oldalán/ és kreatív foglalkozást is tartok a Mesemúzeumban a karácsonyt megelőző hétvégén. http://www.mesemuzeum.hu

Ott ezeket készíthetitek el:

Világító csillagdísz, papír mikulás, gyertya, manó, és rénszarvas /avagy variációk kockára/, és karácsonyi társasjáték.


































Csillámos lufik



A csillámpor beszerzési kísérleteim során rájöttem, hogy hol kapható a legolcsóbb csillámpor. Nem a hobbi boltokban, és nem is a műkörmösöknél, hanem a virág nagykereskedésekben! /http://www.vta.hu/
Felbuzdulva azon, hogy 100 ftért kaphatok egy nagy zacskó csillámport, rendeletem is. Az itthon már régóta lengedező, viszont elég tartós, szép formájú reklámlufikat akartam kidekorálni a gyerekekkel, mert így jó nagy csillogó díszeket csinálhatunk.

- A legjobb, ha a csillámport a gyógyszertárakban kapható műanyag szórófejes tubusba öntjük, és a szóráshoz előkészítünk egy nagy tálcát. A lepotyogó csillámport pedig egy szélesebb celluxdarabbal felszedjük, így egy szép csillogó szalagot is kaphatunk, és a csillámunk sem vész kárba.

- Technokollal, vagy hobbiragasztóval a legkisebbek is könnyen festhetnek mintákat a lufira, amit egy cipős dobozba szorítottam be, hogy ne gördüljön el. 

- Majd jöhet a szórás, és a legvégén, ha megszáradt a ragasztó, akkor egy szép szalaggal felköthetjük a karácsonyi díszlufinkat.

Vajas keksz



A legegyszerűbb süti a vajas keksz.

Hozzávalók:
/ez egy kisebb adaghoz elég csak/

-15 dkg liszt
-10 dkg vaj
-5 dkg cukor

Ízlés szerint fűszerezhető, lekvárt is kenhetünk rá, ill. az arányok betartásával kakaót is keverhetünk hozzá.
Vagy a liszt egy része helyett zabpelyhet is használhatunk. A lényeg, hogy az átszitált liszthez a hideg vajat kézzel hozzámorzsoljuk, majd hűtőbe tesszük /én mélyhűtőbe szoktam tenni egy 20 percre/. A lényeg, hogy a vaj hideg maradjon!, mert akkor lesz omlós a keksz. Ha gyerekekkel együtt csináljuk, én mindig csak egy kicsit veszek a masszából, hogy ne melegedjen nagyon be az egész tészta.
Mi ezt úgy tettük különlegessé, hogy a gyerekek régi számos nyomdáját lemostuk, letörölgettük, és ételfestékbe mártva nyomdáztuk rá a mintát. /Kisfiam örömére, aki odavan a számokért!/ Persze felhasználható a nyomdázáshoz még ha tortapapírt festünk be, vagy csipkedarabot...stb., a mintha ha be van festve sütés után is megmarad.

Adventi naptár



Kissé lemaradva, de azért ide illesztem az általunk elkészített adventi naptárt, amihez a számokat saját kézzel vagdostam ki, ami kissé időigényes volt, de megérte, hiszen hasznos, ha gyermekünk számokat tanul, ill. fejleszthető a megfigyelőkészség is, amikor a tál színes számból meg kell keresni az éppen következőt.

Boldog Karácsonyt mindenkinek!