Nagyon sok kísérlet van, amit otthon is kipróbálhatunk,
bevezetve így játékosan gyermekünket a fizika és a kémia világába. Én csak
véletlenül akadtam rá a „házi lávalámpára”, de tovább kutakodva neten rengeteg
ilyen érdekes oldalt találhatunk.
A legjobb ez az oldal, ahol nemcsak a kísérletet
találhatjuk, hanem a magyarázatot, ami nagyon fontos: http://www.stevespanglerscience.com/experiments
Bár kisgyermekeknek nehéz még megérteni, és elmondani
ezeket, de én pl. manóknak, vagy kis gömböcskéknek rajzolom le az elemeket és
kis képregény formában mesélgetek a történésekről.
Házi lávalámpa:
Kellékek:
-1 műanyag átlátszó műanyag üveg/nem kell túl nagy/
- víz
- étolaj
- pezsgőtabletta
- ételszínezék
Öntsünk vizet az üveg egyharmadáig, aztán olajt kétharmad
részig. Csöppentsünk bele egy csepp ételszínezéket. Várjuk meg, míg lesüllyed
az aljáig, aztán dobjuk bele a pezsgőtablettát.
Mi történik?
Az olaj könnyebb, mint a víz, ezért a víz felett „lebeg”. Az
ételfesték, kicsit lassan, de lesüllyed a vízbe, és beszínezi. A pezsgőtabletta
elég nehéz, lesüllyed, majd feloldódik a vízben, buborékokat csinál.
Mi szódabikarbónával is csináltuk. Beleöntöttünk
szódabikarbónába citromlevet, majd gyorsan beleöntöttük ezt a lávalámpánkba.
/A szódabikarbóna (mint alap) és a citromlé (egy sav)
egyesül, ezáltal szén-dioxid keletkezik/
A tejtűzijáték
Kellékek:
- 1 tál
- tej
- ételfesték
- fülpiszkáló
- folyékony szappan
Öntsünk egy mélytányérba tejet. Csöppentsünk bele az
ételfestékeket, azután érintsük bele a fülpiszkálót egy kis folyékony
szappanba, majd tegyük bele a tejes tálba. Az ételfestékek csillagszerűen
szétfutnak.
Magyarázat:
A tej többnyire víz, de emellett tartalmaz vitaminokat,
ásványi anyagokat, fehérjéket, kicsi zsír cseppeket.
Amikor a pici szappancseppet beletesszük a tejbe, akkor az megbontja a
felületi feszültséget, vagyis gyengíti a fehérjék, és a zsír közötti kötést. A
vízkedvelő szappan molekulák „üldözni” kezdik a zsír molekulákat, /hogy
hozzájuk kötődjenek/, akik össze-vissza „menekülnek,közben mindenfelé lökik a színmolekulákat /ezért is
látható, az amúgy láthatatlan folyamat/. Ahogy a szappan elkeveredik, a tejben
a folyamat lelassul, majd megáll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése