2013. április 10., szerda

Üvegfestés gyerekekkel

Mostanában többször festettem üveget,illetve porcelán felnőttekkel, és gyerekekkel is. Nagyon jó dolog néha különleges alapanyagokat használni, és a gyerekeknek is nagy élmény, ahogy egy üveg, vagy porcelán tárgy egy egyedivé változik a kezük között.
Több festéket is alkalmam volt kipróbálni, és próbálkoztam, hogy ajánlást találjak arról, hogy melyik festék típust válasszam, de a neten erről nincs semmi információ. Íme az én tapasztalataim:

Lefranc & Bourgeois Glass and tile /üveg és porcelán festék/,
Ez volt az első amit kipróbáltam. Nagyon jó sűrű állagú, szép színekkel, nem átlátszó. A színek egymással jól keverhetők.
Fél éve festettem vele egy poharat, és az utasítások szerint ki is égettem a sütőben. Ajánlások alapján a poharat a hideg sütőbe tettem be, egy adag vizet is tettem mellé. 30 percig kell sütni 150C fokon. Előtte persze 3 napig kell hagyni száradni. Ezt a poharat elég sokat mosogattuk, és jól bírta, most kezd lekopni.





Ez készült Lefranc &Bourgeois Glass and tile festékkel















Ezt a halacska formát festettük a gyerekekkel. Olcsón, leértékelve vettem 100 ftért az egyik művészboltban.














































Deka üveg és porcelánfesték
Ez egy kicsit hígabb állagú, és átlátszóbbak a színek, viszont szép színpalettája van. vízzel hígítható, és ki kell égetni a fentiek szerint.




Ez a Dekával készült.


















Pentart oldószeres üvegfesték /csak üvegre!/
Ehhez kell egy alkoholos oldószert is venni, viszont nem kell kiégetni. Átlátszóra szárad, illetve lehet hozzá szatináló üvegfestéket használni, ha nagyobb felületeket festünk be. Kicsit ragacsos állagú.



















Szatináló üvegfesték



















Lépések:
1. tisztítsuk meg a tárgyat, ha lehet alkohollal is,hogy eltávolítsuk az esetleges zsírt.
2. a mintát alkoholos filctollal fel lehet rajzolni, porcelánra sima filctollal is.
Gyerekeknél vagy mi előrajzolunk egy kontúr mintát, hogy csak kiszínezni kelljen /a színezés is lehet hasznos, későbbiekben segít abban, hogy az írásnál vonalon tudjon írni!/ 
A festés öröm! A gyerekeket hagyhatjuk szabadon is alkotni, ehhez szerintem jobb az elsőként ajánlott festék!
3. A kontúrt kontúrfestékkel kell megfesteni, és hagyni kell megszáradni. Ennél is az első típusú festék száradt meg a leghamarabb./de lehet a végén is rajzolni, javítgatni a kontúrral/ Felnőtteknek: a kontúr akkor lesz szép, ha a mintára ráejtjük a kontúrfesték csíkot, a nehézség, hogy a tubusban levegőbuborékok vannak , és ahogynyomjuk, és nem jön, egyszerre egy nagyobb adag pöttyen rá a vonalukra.
4. Festés /üvegfesték először foltosnak látszik, de aztán eloszlik/ belülről a kontúr felé haladjunk.
5. szárítás, égetés