2013. január 30., szerda

Mozgásos játékok, avagy, mit játszunk, ha rossz az idő

Nemrég a könyvtárban ráakadtam egy remek könyvre, ami mozgásos játék ötleteket ad. Atkári Győzőné Takács Judit: Mozgásos játékok könyve, leginkább óvónéniknek, és tanítónéniknek hasznos, de akad benne számtalan olyan mozgásforma is, amit otthon 1, 2 vagy 3 gyerekkel mi is megvalósíthatunk. Mert ugye ha rossz az idő beszorulunk a lakásba, de a gyerekek, főleg a fiúk, ilyenkor is fiúk maradnak. És, hogy ne a szekrény mászás, és kanapéról ugrálás legyen a fő tevékenységük, ezért érdemes néhány játékot mutatni nekik, amikben ugyanúgy lefáradnak, mintha kint futottak volna le pár kilométert. Mi a 3 éves kisfiammal, és a 6 éves kislányommal teszteltünk néhány játékötletet,amik nálunk nagy sikert arattak. /A verseket hangosan mondogassuk a játék közben/

"Kis vadmalac az erdőben
hazafelé döcög szépen
Az útjában sebes folyó, 
túlsó partján volna a jó.

Sebes folyón keskeny híd
jaj, átmenni ki segít?
Vigyázz, röfi, ügyes legyél,
a folyóba be ne essél!"


Ennél a játéknál kell egy hidat szerkesztenünk, szivacsból, párnákból, nagyobbaknál lehet felfordított nagy lábasokból, amin a mondóka alatt át kell menniük a kis vadmalacoknak.

Ez a játék fejleszti az ügyességet, és az egyensúlyérzéket.

/Nálunk az egyensúlyozást egy hatalmas pvc padló szállításból visszamaradt papírcsőn szokták gyakorolni a gyereke, de csak szigorúan szülői felügyelettel!/


"Fókabébi, kisfóka,
arca kerek, pufóka,
hófehér a bundája, 
mellette a mamája.

Fókabébi, kisfóka, 
hempergőzzünk a hóba!
Ez aztán a jó móka, 
hajrá, gyere, pufóka."




Itt fókajárásban, vagyis két kezünkre támaszkodva, hason csúszva kell mászni egy bizonyos pontig, itt elvileg fel kell mászni valamire /mi a kanapéra szoktunk/, ahova oda van támasztva egy nagyobb szivacs, és le kell gurulni /ez a hempergőzés/, de természetesen az utóbbit lehet a földön is csinálni, úgy biztonságosabb.

"Békalencse ül a tavon,
gyík sütkérezik a napon.
Ám az idő beborul,
sűrű eső cseppje hull.

Fut a kisgyík, fut, szalad,
eltűnik a kő alatt,
hosszú farka utána,
nem ázik meg ruhája."


Ez a játék azért a kedvencünk, mert lehet hozzá "bunkert", vagy kis odút építeni, ami alá bebújhatnak a kis gyíkocskák, és ennek építése is jó móka, gyermekeim szívesen töltenek hosszabb időt azzal míg szivacsokból, párnákból, székeket összetolva, egy lepedővel leborítva kialakítjuk a kis saját házacskájukat Ide kell a kis gyíkoknak bevonulni, mászni, amikor jön az eső, majd ha elmegy, akkor ki lehet újra jönni a napra.


"Cirkuszban jártam,
oroszlánt láttam,
karikán, karikán 
ugrott át bátran.

Pedig a karika,
karika lángolt,
ez bizony nagyon nagy,
bátor oroszlán volt."



Ehhez kell szivacs, vagy valami ami nagyon puha, egy hulahopp karika , amin az oroszlánok át tudnak bukfencezni. Én tartom a karikát, nem túl magasan, és a gyermekeim szívesen bukfenceznek át rajta.

Ezenkívül még számtalan jó kis mondóka, és játék található a könyvben, úgyhogy érdemes megkeresni, és átnézni. Jó szórakozást!